Numerieke methodes, en vooral dan eindige elementen simulaties (FEA), worden al decennia in engineering gebruikt, en dit voornamelijk tijdens het ontwerptraject. In bepaalde gevallen kan men die ook gebruiken bij de bepaling van de oorzaak van het falen van een onderdeel, een apparaat, een constructie e.d. meestal als aanvulling op de empirische bepaling van de oorzaak maar ook wanneer de empirische methodes niet tot bruikbare conclusies leidden. Door de komst van High Performance Computing (zie hier voor het standpunt van de KVAB), de beschikbaarheid van steeds geavanceerdere software en de groeiende knowhow bij ingenieurs wordt meer en meer mogelijk i.h.b. door het gebruik van Monte-Carlosimulaties en andere heuristische methoden.
Concrete casussen of probleemgevallen kan men indienen door een e-mail te sturen naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be en indien de casus wordt opgepikt dan kan de indiener ervan gratis aan het webinar deelnemen. Hierbij zullen echter geen berekeningen worden uitgevoerd doch er zal worden nagegaan of numerieke methodes desgevallend een oplossing kunnen bieden en zo ja wat de uitdagingen zijn om tot waarheidsvinding te kunnen komen.
In een eerste deel worden kort de achterliggende principes van de eindige elementen methode (Finite Elements) uiteengezet als de meest gebruikte simulatiemethode naast CFD, DEM, ... Vervolgens wordt stilgestaan bij enkele aandachtspunten in de praktische uitvoering van dergelijke simulaties en die met de nodige zorg, zeker in het raam van een geschil, dienen te worden behandeld. Tenslotte worden enkele cases bestudeerd waarin simulaties een doorslaggevende rol hebben gespeeld ter oplossing van het geschil.